אריה רוטמן - אמן התחריט

אבנים לך ירושלים, 1976, תצריב צילומי, אקווטינטה, סוכר ושיוף, 30X40 ס"מאבנים לך ירושלים, 1976, תצריב צילומי, אקווטינטה, סוכר ושיוף, 30X40 ס"מאוצרת: שיר מלר-ימגוצ'י
הפתיחה: 27 באפריל 2013
נעילה: ספטמבר 2013

אריה רוטמן (2006-1921), אמן התחריט, למד בסדנתו של התחריטאי ג'וני פרידלנדר בפריס בראשית שנות השישים.
כאשר חזר ארצה לקיבוצו, עין המפרץ, הביא איתו מפאריס את הציוד והידע הרב שרכש והיה נחוש להמשיך את דרכו כאמן ולערוך ניסיונות חדשניים בתחום.

הוא נאלץ להתגבר על קשיים רבים מבית ומחוץ כדי לבסס את מעמדו כאמן תחריט בארץ. מצד אחד נאבק על זכותו לחיות כאמן בקיבוץ ובמקביל פעל להכרה בערכו של התחריט בקרב בעלי הגלריות ושוחרי האמנות בארץ. בעבודותיו עסק אריה במגוון של נושאים – אקזיסטנציאליזם ושאלות קיומיות לצד עיסוק בנושאים כגון דת וזהות יהודית. ביצירותיו משולבים סיפורים מהתנ"ך ובולטת בהם חיבתו הרבה לשפות ובמיוחד לשפה העברית הכתובה. במהלך שנות פעילותו השתתף בתערוכות רבות בארץ ובעולם ועסק בהוראת הציור והתחריט. במשך שנות השבעים והשמונים לימד בסדנת בית האמנים בתל אביב, בחוג לאמנות באוניברסיטת חיפה ובמכון לאמנות במכללת אורנים, שם הקים את סדנת התחריט וטיפח דור של אמנים שההדפס הוא כלי ביטוי מרכזי ביצירתם. התערוכה המוצגת במוזיאון הכט באוניברסיטת חיפה מציגה מבחר מיצירותיו ומראה את התפתחות דרכו האמנותית.

את אריה רוטמן הגדיר פרופ' אבישי אייל, מהחוג לאמנות באוניברסיטת חיפה, כאחד מאבות ההדפס בישראל. בערוב ימיו ראה רוטמן ראה כיצד דועך העניין הציבורי באמנות ההדפס, שעבורו הייתה כלי לביטוי היצירתיות וההגות שלו. התערוכה מאירה מחדש את יצירתו הסמלית והמופנמת, ומציבה אותה במקומה ההיסטורי הראוי, כאחת מאבני הפינה של האמנות הישראלית.

לקטלוג התערוכה

האיש המרחף, 1976 תצריב צילומי, אקווטינטה סוכר וחומצה חיה 5.5X7 ס"מהאיש המרחף, 1976 תצריב צילומי, אקווטינטה סוכר וחומצה חיה 5.5X7 ס"מ

השדרה החמישית, 1987 תצריב צילומי, אקווטינטה ושיוף 19.5X25 ס"מ  השדרה החמישית, 1987 תצריב צילומי, אקווטינטה ושיוף 19.5X25 ס"מ

ללא כותרת,1974 תצריב צבעוני משני לוחות אקווטינטה 19.5X25 ס"מ ללא כותרת,1974 תצריב צבעוני משני לוחות אקווטינטה 19.5X25 ס"מ