שטרוק הרמן

נולד בברלין ב- 1876 – נפטר בחיפה ב- 1944

איש מזוקן, 1909, גיר שחור ולבן איש מזוקן, 1909, גיר שחור ולבן

הרמן שטרוק, צייר ואמן תחריט, נולד למשפחה יהודית אורתודוקסית בברלין. לטכניקת התחריט התוודע לראשונה בסדנתו של הנס מייר באקדמיה לאמנות בברלין, וזו הפכה עד מהרה לטכניקה המועדפת עליו, ושבה גם הצטיין. ב-1900 נסע להולנד והיה תלמידו של יוסף ישראלס. שטרוק נעשה ציוני בגיל צעיר, היה ממייסדי תנועת "המזרחי", והיה פעיל בתנועה הציונית במשך כל חייו. על עבודותיו המוקדמות חתם בשמו העברי חיים אהרון בן דוד.

שטרוק לא היה רק תחריטאי מיומן אלא גם מורה מעולה. עם תלמידיו נמנו מרק שאגאל, מקס ליברמן, יוסף ישראלס ולוויס קורינת, כולם, מלבד שאגאל, מבוגרים ממנו בהרבה. ב-1908 פרסם ספר בשם אמנות התחריט, ובו דיון תיאורטי בתחום והנחיות מעשיות. הביקוש לספר היה רב והוא הגביר את העניין בתחריט בקרב אמנים מקצועיים וחובבים כאחד. במשך מלחמת העולם הראשונה שימש שטרוק כקצין קשר של הצבא הגרמני לקהילות היהודיות בליטווניה וביילורוסיה, וב-1919 סופח למשלחת הגרמנית לשיחות ורסיי כיועץ לענייני יהודים. ב-1922 עלה שטרוק לפלשתינה, התיישב בחיפה, ועבד בעיקר בתחריט.

יהודי מתפלל בכותל המערבי, תחריט יהודי מתפלל בכותל המערבי, תחריט 1903 ,יהודי זקן מיפו,  תחריט 1903 ,יהודי זקן מיפו, תחריט

יהודי עם עץ בודד,  תחריט ואקווטינטה יהודי עם עץ בודד, תחריט ואקווטינטה

יהודי פולני בשלג, 1921, שמן על בדיהודי פולני בשלג, 1921, שמן על בד

בן העם העתיק, על פי ציור של יוסף ישראלס, 1907, תחריטבן העם העתיק, על פי ציור של יוסף ישראלס, 1907, תחריט