גילוי הספינה העתיקה ממעגן מיכאל

צוללנים באתר גילוי הספינה במעגן מיכאלצוללנים בעת גילוי הספינה במעגן מיכאל. הצילום באדיבות : איתמר גרינברג
הספ
ינה התגלתה באוגוסט 1985 בידי אמי אשל, חבר קיבוץ מעגן מיכאל, בעת שצלל במרחק של כ־70 מטר מהחוף. התברר שמצבור האבנים, כלי החרס והעץ, שבהם הבחין הצולל בעומק של כשני מטרים, שייכים לספינה עתיקה. בדיקות פחמן 14 וממצא כלי החרס תארכו את הספינה לשלהי המאה הה' לפסה"נ (400 לפסה"נ בקירוב).

ראשון החוקרים בארץ בתחום זה הוא ד"ר אלישע לינדר, אשר ייסד בראשית שנות השישים של המאה הכ' את "האגודה לארכאולוגיה תת־ימית". זו ערכה סקרים וחפירות בכמה אתרים תת־ימיים בים התיכון ובים סוף. על יסודות עמותה זו הוקמו בשנת 1972 החוג לציוויליזציות ימיות והמכון ללימודי־ים באוניברסיטת חיפה, העוסקים עד היום במחקר ובהוראה בתחום הארכאולוגיה הימית – החופית והתת־ימית.

החפירה באתר נערכה בשנים 1989-1988 בראשותו של ד"ר אלישע לינדר ובהנהלתו של ג'י רוסלוף ובהשתתפות ארכאולוגים ימיים מהמכון ללימודי־ים באוניברסיטת חיפה, ובשיתוף מומחים ויועצים מהארץ ומחו"ל.
גוף העץ של הספינה השתמר בצורה יוצאת דופן, בייחוד חלקה התחתון: השדרית, תת־השדרית, הקנה, העצה, חלקי לוחות רבים, 14 צלעות, בסיס התורן ורכיבים
פנימיים שונים, ובכך הוקלה מלאכת לימוד מבנה הספינה ושיטת בנייתה.

צפו בסרטון: חשיפת הספינה ממעגן מיכאל באדיבות איתמר גרינברג