אודות המוזיאון

מוזיאון הכט, שבאוניברסיטת חיפה, נחנך בשנת 1984 ביוזמתו של ד״ר ראובן הכט ז״ל, מייסד ממגורות דגון בחיפה וממייסדי חבר הנאמנים של האוניברסיטה.

גולת הכותרת של פעילותו למען האוניברסיטה, שבין היתר כללה הקמת קדרתה ע”ש ראובן הכט לציונות והיסטוריה, ואת הקמת מוסד הרצל לחקר הציונות ולימודה, הייתה הקמתו של המוזיאון. ד”ר הכט, שגילה כבר בימי נעוריו עניין בארכאולוגיה של ארץ־ישראל, שקד לאסוף במשך כשישים שנה פריטים ארכאולוגים, המייצגים את התרבות החומרית של ארץ־ישראל בתקופות הקדומות. במיוחד גילה עניין בממצאים שייצגו את התקופות שהייתה להן משמעות היסטורית בתולדות עם ישראל, הווה אומר למן התקופה הכנענית ועד לשלהי התקופה הביזנטית. ד”ר הכט שהצטיין בפעילותו הציונית, האמין שהארכאולוגיה היא אחד הביטויים החשובים של הציונות, וכי הממצאים הקדומים הם הוכחה לקשר בין העם היהודי לארץ־ישראל.

חלקו של אוסף הכט משולב בתצוגה הערוכה ברצף כרונולוגי החל מן התקופה הכלקוליתית ועד שלהי התקופה הביזנטית, וחלקו משולב בתצוגה הערוכה לפי נושאים ביניהם: מטבעות, חותמות, משקלות, תכשיטים, צעצועים, נרות שמן ושבעת המינים. בתצוגה זו ראויים לתשומת לב מיוחדת שני אוספים: האחד, אוסף מטבעות היהודים, והאחר הוא אוסף החותמות הכתובים מתקופת המקרא, שהוא מהאוספים הגדולים והחשובים בתחום זה. 

ד”ר הכט נפטר באפריל 1993. כשנתיים לפני פטירתו החל לגבש את תוכניתו להרחיב את המוזיאון. אוניברסיטת חיפה ומנהלי קרן הכט המשיכו ביוזמה זו, ובאוקטובר 1998 נחנך האגף החדש במוזיאון. תצוגות הקבע באגף החדש הן נושאיות ומבוססות הן על ממצאים מאוסף הכט והן על ממצאים שהושאלו מרשות העתיקות, ביניהם כאלה שהתגלו בחפירות שערכה אוניברסיטת חיפה.